Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Składniki
mąka pszenna typ 650 500 g
jajko 1 szt.
suszonych drożdży instant 5 g
letniego mleka 300 ml
topionego masła 3 łyżki
białko (wierzch) 1 szt.
cukru trzcinowego 70 g
półtłustego twarogu (nadzienie) 150 g
cukru trzcinowego (nadzienie) 50 g
jajko (nadzienie) 1 szt.
kwaśnej śmietany (nadzienie) 50 g
płatków migdałowych (wierzch) 3 łyżki
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, topione masło. Wlewamy letnie mleko i stopniowo wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastaniepierwsze wyrastanie
75 min
2. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, zostawiamy pod przykryciem na 1 h 15 minut. W tym czasie łączymy twaróg ze śmietaną, jajkiem, cukrem i jajkiem.
formowanieformowanie
5 min
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o jednym znacznie dłuższym boku. Smarujemy wzdłuż tego boku i na środku masę twarogową i zostawiamy jeden bok pusty.
formowanieformowanie
3 min
4. Całość zawijamy jak roladę i dzielimy ostrym nożem na 12 części.
drugie wyrastaniedrugie wyrastanie
15 min
5. Tak przygotowane brioszki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
pieczeniepieczenie
17 min
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ślimaki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem, dodatkowo można polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation