Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Domowe krakersy
410g pszennej mąki
75g zimnego masła startego na tarce o grubych oczkach
40g żółtego sera startego na tarce od robnych oczkach
łyżeczka soli
230ml mleka
opcjonalnie: ulubione przyprawy: kminek, zioła prowansalskie, papryka ostra mielona, prażona zmiksowana cebulka






W misie miksera lub w misie maszynki do chleba umieszczamy mąkę, ser, masło, sól i papryki, kiedy powstanie nam ciasto w formie nibykruszonki, cały czas mieszając/ugniatając stopniowo wlewać mleko. Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto, podzielić je na kilka części.

Blat delikatnie podsypac mąką, nie za dużo, ponieważ im wiecej mąki, tym trudniej będzie nam się pracowało z ciastem.

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek*, nawet 1-2 mm i wykrajamy krakersy, możemy je wykrajac foremką, nożem do pizzy, specjalnym wykrawaczem, ja użyłam lejkopieroga, którym zwykle robię uszka i pierogi.

Każde ciasteczko układać na papierze do pieczenia na blasze obok siebie, na koniec każdą partię krakersów lekko oprószyć solą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec krakersy, aż się zarumienią, czyli około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation