Kuchnia
Ciasteczka, Pączki, Rogale
Pączki pieczone
SKŁADNIKI
16 SZTUK
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g miękkiego masła
LUKIER POMARAŃCZOWY
200 g cukru pudru
sok i skórka z pomarańczy
sok z cytryny
SMAŻONA SKÓRKA POMARAŃCZOWA lub konfitura pomarańczowa
ORAZ
jajko do posmarowania
około 300 g miękkiej marmolady różanej lub truskawkowej, wieloowocowej
papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek o średnicy 7,5 cm
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Świeże drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże (lub drożdże instant), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
Teraz dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.
Szklanką lub obręczą wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut, następnie polukrować (koniecznie!).
LUKIER POMARAŃCZOWY
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową lub konfiturą (około 2 - 3 łyżki).
WSKAZÓWKI
Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec pączki. W tym celu wyrobione ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (ciasto najpierw urośnie, później opadnie). Rano wystarczy uformować pączki i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Do ciasta "nocnego" można użyć drożdży instant (1 i 1/2 saszetki).
MA==