Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

oponki z kefiru
Składniki
2,5 kubka mąki
250 ml kefiru
5 łyżek cukru
1 szt. jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki sody spożywczej
szczypta soli, olej do smażenia
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kefir wlej do miski, dodaj jajko, sól i cukier. Wymieszaj, dodaj sodę i 3 łyżki oleju. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wyrób ciasto.

Elastyczne ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 25 minut. Następnie podziel na mniejsze części i rozwałkuj na płat o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawaj kółeczka, za pomocą wieczka od butelki zrób dziurkę na środku pączka i wkładaj pączki ro rozgrzanego oleju i smaż z obu stron aż będą złociste.

Usmażone układaj na papierowym ręczniku i posyp je cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation