Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

kładniki na 9 drożdżówek:

220 g mąki

2 łyżki miodu lub cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

24 g drożdży +1 łyżeczka mleka

80 g masła

50 ml słodkiej śmietanki 18 % (ew.mleka)

1/4 łyżeczki soli

1 jajko + 1 żółtko

200 g malin

do posmarowania: 1/2 białka (resztę użyjemy do lukru) + 1 łyżka mleka

na lukier: 1/2 białka + 1 łyżka soku z cytryny + 3/4 szklanki cukru pudru lub więcej

dodatkowo: 9 łyżeczek cukru perłowego (można pominąć)



Do średniej wielkości miski przesiać mąkę i odstawić.

Drożdże pokruszyć do małej miseczki i zasypać 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, dodać łyżeczkę mleka i ucierać aż całość się połączy.

Masło roztopić i zdjąć z palnika, dodać miód, sól, śmietankę- mieszać, aż wszystko się połączy. Gdy całość będzie letnia, dodać jajko i żółtko- wymieszać dokładnie trzepaczką, przelać do miski z mąką. Wlać drożdże i wyrabiać mikserem* na jednolite, sprężyste ciasto. Gdy ciasto odchodzi od brzegów miski i przestaje być bardzo klejące- jest wyrobione. Zgarnąć ciasto np. sylikonową szpatułką i uformować półkulę, oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h 10 min.

* można też wyrabiać ciasto sztywną, metalową rózgą kuchenną(ja tak robię), lub ręcznie (ciasta jest mało).

Gdy ciasto wyrośnie… Blat oprószyć mąką wyłożyć ciasto i delikatnie obtoczyć je w mące z dwóch stron. Dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 23 cm (dłuższe mają być poziome krawędzie).

Rozłożyć maliny pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta przy górnej krawędzi. Zawinąć rulon (zaczynając od dolnej krawędzi, kończąc na górze) i delikatnie skleić ciasto na końcu. Ostrym nożem podzielić rulon na 9 części i układać zachowując odstępy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. (Bułeczki układamy tak, by z góry było widać przekrój.) Można je delikatnie spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować drożdżówki białkiem roztrzepanym z mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 175-180 stopni C. Piec przez ok. 13-15 minut, aż do zarumienienia bułeczek.

W moździerzu lub miseczce utrzeć z podanych składników lukier- powinien być dość gęsty i biały. Drożdżówki przestudzić i popisać lukrem, na zastygający lukier wysypać po łyżeczce cukru perłowego na każdą drożdżówkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation