Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Składniki (na 25 sztuk):

50 g drożdży
ok. 1,5 litra mąki pszennej (ok. 900g) + ok. 100 g do podsypania
150 g masła
500 ml mleka o temp. pokojowej
½ łyżeczki soli
100 - 150 ml cukru
1 jajko
dodatkowo:

300 g gęstego dżemu morelowego lub o innym smaku (ew. marmolada owocowa)
cukier perlisty do posypania drożdżówek
1 jajko roztrzepane w niewielkiej ilości wody
Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy do miski i zalewamy małą ilością mleka aż się rozpuszczą. Rozpuszczamy masło, wlewamy gorące do pozostałej ilości mleka, mieszamy i wlewamy do rozpuszczonych drożdży. Dodajemy sól, cukier, jajko i prawie całą ilość mąki ( zostawiamy ok. 100 g ).

Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od brzegów miski ( u mnie robot kuchenny z końcówkami do wyrabiania gęstych ciast). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu, aż podwoi swoją objętość (30 - 40 minut).

Wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy z pozostałą ilością mąki (ok. 100g). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od stolnicy i nie klei się do rąk.

Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą z nich na prostokat 20 cm x 40 cm, podsypując mąką. Na prostokątach rozsmarowujemy nadzienie, pozostawiajac jeden z dłuższych brzegów niedosmarowany ok. 2 cm. Zwijamy je jak roladę, wzdłuż dłuższego boku.

Lekko wydłużamy roladę i kroimy na plastry szerokości ok. 4,5 cm. W każdym z nich robimy dwa nacięcia. Rozkładamy "skrzydełka" na boki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 - 30 minut. Smarujemy rozmąconym w mleku jajku i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w środkowej części piekarnika w temperaturze 250°C przez 11 -12 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation