Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Pluszki

Składniki na 16 bułeczek:

325 ml letniego mleka

50 g roztopionego masła

1,5 łyżeczki majonezu

500 g mąki pszennej

50 g cukru

pół łyżeczki soli

2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży


Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na posypany mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Ja nie posiadam maszyny, więc zrobiłam ciasto ręcznie. Drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn;

Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.

Nadzienie makowe:

roztopione masło

cukier

mak (suchy)


Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

Nadzienie serowe:

400 g zmielonego twarożku

pół szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

1 żółtko

4 łyżki miękkiego masła


Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.



Nadzienie orzechowe:

200 g zmielonych orzechów laskowych

75 g cukru

3 łyżki słodkiej śmietanki

100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

1 łyżka rumu lub aromat rumowy


Wszystkie składniki wymieszać.



Nadzienie cukrowe:

roztopione masło

cukier lub cukier trzcinowy

cynamon

Wszystkie składniki wymieszać.



Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

zawijanie pluszków

Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.

Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation