Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Donat – pączki amerykańskie
porcja na 20 szt

Składniki:
Rozczyn:

40 g drożdży świeżych
100 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto :

60 g cukru
20 g cukru wanilinowego
6 małych żółtek
100 g rozpuszczonego masła
500 g mąki pszennej
150 ml mleka
2 łyżki spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo: olej do smażenia

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (40 g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) oraz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.


Masło (100 g) rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.
Do misy miksera dodajemy 6 żółtek, cukier (60 g) i cukier wanilinowy (20 g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.
Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (500 g), rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn, letnie mleko (150 ml) oraz spirytus (2 łyżki).
Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Dobrze wyrobione ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate (nie klejące się do rąk).
Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość.
Dzielimy je nożem na równe części (moja każda kulka ważyła ok. 70 g).
Każdą część ciasta “kulamy” dłońmi formując z niego idealną kulkę. Na środku kulki robimy kciukiem dziurkę.
Następnie przeciskamy przez nią po kolei wszystkie palce tworząc nieco większą dziurkę starając się porozciągać równomiernie ciasto. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły. W tym czasie kulki powinny się napuszyć.

Smażenie oponek
Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej –

Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną polewamy je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą mleczną, kajmakiem czy posypujemy lekko cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation