Kuchnia

Muffinki i babeczki

Muffinkowe torta ricotta
- MniamMniam.pl

200 g cukru
50 g mąki
50 g rodzynek
50 g żurawiny suszonej
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
500 g ricotty
6 jaj
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Przygotowanie dania muffinkowe torta ricotta

Reklama

Całe jajka ubić, wymieszać z ricottą, połączyć z cukrem, solą, mąką i bakaliami, dodać otartą skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
Formę na muffinki wysmarować masłem, oprószyć mąką. Napełnić otwory do ¾ wysokości.
Włożyć blachę do pieca nagrzanego do 150 st. C, piec ok. 20 minut, sprawdzić patyczkiem (musi być suchy). Wystudzić muffinki na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation