Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

400 ml gęstego jogurtu naturalnego
230 g mąki (półtorej szklanki)
2 jajka
dwie łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Do smażenia ok. 0,8 l oleju

Składniki ciasta zmieszać na jednolitą masę.
W rondlu rozgrzać olej (do ok. 175 st.). Przy pomocy dwóch łyżeczek lub np. miarką do syropu nakładać na gorący tłuszcz możliwie okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Smażyć do zrumienienia po obu stronach. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Cukier wymieszać z cynamonem, obtoczyć w nim pączki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation