Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Mini lasagne

Składniki:

250 g mięsa mielonego
1 cebula
1 kartonik pomidorów krojonych (najlepiej tych z dodatkiem czosnku)
2 ząbki czosnku (jak nie ma pomidorów czosnkowych)
po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku
pół łyżeczki rozmarynu
kilka listków świeżej bazylii
płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
6 płatów makaronu do lasagne
1 kulka mozzarelli
creme fraiche lub kwaśna śmietana
szczypiorek

Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy pomidory z kartonika, zioła suszone i posiekaną bazylię, sól i cukier. Pozwalamy gotować się sosowi na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W tym czasie gotujemy w czajniku wodę, przelewamy do garnka, solimy, dodajemy kapkę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Obgotowujemy w niej płaty makaronu lasagne. Każdy przez 5-7 minut. Najlepiej obgotowywać dwa jednocześnie mieszając aby się nie posklejały. Ale każdy może stworzyć własną technikę obgotowywania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation