Kuchnia

zupy wege

Marokańska zupa z batatami i soczewicą : Warzywne Inspiracje

1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
1½ l bulionu
2 bataty
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 marchewka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
Sól
Natka pietruszki

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone w kostkę cebulę i marchewkę, podsmażać do miękkości.
Dodać starty imbir i czosnek, dusić jeszcze minutę.
Wrzucić przyprawy, następnie wlać bulion i pokrojone w kostkę bataty. Gotować, aż słodkie ziemniaki będą odpowiednio miękkie. Dodać soczewicę, gotować razem jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation