Kuchnia

zupy wege

Eksperymenty kuchenne...: Zupa jogurtowa po indyjsku

Zupa jogurtowa po indyjsku
ZUPA INDYJSKA ZE SZPINAKIEM, SOCZEWICA I JOGURTEM


60 g masła lub ghee
200 g posiekanej cebuli
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka ziarenek kuminu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
szczypta zmielonego cynamonu
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
sól i pieprz do smaku
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka drobniutko posiekanej chili
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
200 g zielonej soczewicy
0,5 l bulionu warzywnego
500 g szpinaku
po 0,5 szklanki gęstej śmietany i jogurtu (ja dodałam tylko jogurt)


Masło rozgrzać w rondelku. Posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy wrzucić do masła i smażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać soczewicę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać gorący bulion i na niewielkim ogniu gotować około godzinę. Następnie dodać posiekany szpinak i gotować jeszcze pięć minut. Śmietanę i jogurt wymieszać i dodając stopniowo po łyżce zupy rozcieńczyć. Dodać do zupy i wymieszać. Można podawać z ryżem basmati lub podpłomykami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation