Kuchnia

zupy wege

Kapuśniak z pomidorami i soczewicą »


Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 5 - 6 porcji:
1/2 młodej kapusty / 500 g

1 cebula
olej

1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
spora szczypta soli

1/4 szklanki soczewicy czerwonej
1 puszka pomidorów
szczypta cukru lub dowolnego słodzika

1 1/4 litra bulionu
pęczek koperku

1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Kapustę posiekać na cienkie paski, głąb zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dodać cebulę, zamieszać, a następnie wsypać paprykę słodką, ostrą, wędzoną oraz szczyptę soli. Smażyć przez 2 – 3 minuty do momentu, aż cebule będzie słodka i przezroczysta.
Wtedy do garnka dodać posiekaną kapustę i chwilę mieszać do momentu, aż utraci objętość. Dodać soczewicę, pomidory i dusić wszystko przez 5 minut.
Pęczek koperku posiekać – ogonki oraz delikatne, puszyste gałązki. Puszyste gałązki odłożyć na bok, a do garnka dodać posiekane ogonki. Wlać bulion, zupę przykryć i gotować 15 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Na koniec do zupy wsypać resztę posiekanego kopekru i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Podawać z chlebem lub bez żadnych dodatków.
Porady:

Jeśli macie dużo domowników przy apetycie możecie zwiększyć ilość soczewicy do 1/2 szklanki – wtedy zupa będzie bardzo gęsta i bardzo sycąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation