Kuchnia

zupy wege

wegefaza: Krupnik wege

Składniki:
2 średnie marchewki
1-2 pietruszki
1/4 selera
1 duży por (biała i jasnozielona część)
1 liść kapusty (można pominąć)
2-3 ziemniaki
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
2 cebule

2 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 czubata łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sól

olej do smażenia
woda


Przygotowanie:
Gotowanie zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i usmażenia jej na małym ogniu, na 3-4 łyżkach oleju - w tym garnku, w którym gotowany będzie krupnik.
W czasie kiedy cebula się smaży, myjemy warzywa, pietruszkę i seler i kroimy w drobną kostkę, kapustę w paski, a por w talarki.
Do uczciwe osmażonej cebuli dodajemy pokrojone: pietruszkę, seler, kapustę, por, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (pomijając na tym etapie sól).
Mieszamy, przesmażamy chwilę i zalewamy wodą (ok. 3 litry).
Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu).
W tym czasie obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w ciut większą kostkę (ja ziemniaki lubię w takiej naprawdę sporej).
Do wrzącej zupy dokładamy ziemniaki, marchewkę, kaszę, czerwoną soczewicę i łyżeczkę soli.
Gotujemy do miękkości warzyw i kaszy (ok. 30 min) w razie potrzeby dolewając wody i mieszając żeby kasza nie przywarła do dna.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, ewentualnie dodajemy łyżkę masła lub (w wersji wegańskiej) dobrego oleju rzepakowego i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation