Kuchnia

zupy wege

Zupa z ciecierzycą - Madame Edith


200 g ciecierzycy
2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/2 selera
4 laski selera naciowego
1 duża marchewka lub 2 mniejsze
1 pietruszka
1 por (tylko biała część)
2 liry wody
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki (polecam wędzoną)
sól, pieprz

Do podania:
kiełki
szczypiorek / natka pietruszki / kolendra
chlebki naan lub chlebki hiszpańskie
zupa z ciecierzycą 10

Zupa z ciecierzycą – przepis:
Surową ciecierzycę płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej całą noc, by nasiąkła. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę.

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy masło oraz posiekaną cebulę. Przesmażamy aż cebula się zezłoci.
Dodajemy namoczoną cieciorkę oraz pozostałe warzywa. Przesmażamy ok. 10 minut aż warzywa zmiękną.
Dolewamy 2 litry wody. Doprowadzamy do wrzenia.
Po ok. 10 minutach dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy po przykryciem na średnim ogniu około 15 minut aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Doprawiamy kuminem, pikantną papryką, solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym.
Zupa z ciecierzycą – podanie:
Zupę nalewamy do talerzy. Na wierzchu wykładamy kiełki oraz posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki lub kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation