Kuchnia

zupy wege

Zupa jarzynowa z cukinią i soczewicą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
3 - 4 PORCJE
1 łyżka oliwy + 1/2 łyżki masła
1 marchewka
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
2 litry rosołu lub bulionu drobiowego
5 łyżek czerwonej soczewicy
1 ziemniak
szczypta kurkumy
1/4 brokuła lub kalafiora
1 pomidor
tymianek lub koperek
1/4 szklanki śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE
W większym garnku umieścić oliwę i masło, podgrzać. Dodać obraną oraz startą na tarce marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię oraz obrany i starty na drobnej tarce czosnek. Mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący rosół lub bulion i zagotować. Dodać soczewicę oraz obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
Dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz posiekane różyczki brokuła lub kalafiora. Gotować przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać tymianek lub koperek. Odstawić z ognia i po kilku minutach wymieszać ze śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation