Kuchnia

zupy wege

Węgierska zupa ziemniaczana

GŁÓWNE SKŁADNIKI
800 g ziemniaków
1 litr wywaru warzywnego
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek wyciskamy.
W garnku na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli (ok. 5 minut). Dorzucamy czosnek, wędzoną oraz słodką paprykę i smażymy jeszcze minutę.
Dolewamy wywar warzywny i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy gałkę muszkatołową i mleko. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze dwie minuty.
Na talerzu posypujemy zupę dużą ilością posiekanego koperku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation