Kuchnia

zupy wege

Acquacotta - zupa toskańska

Składniki:
3 cebule
2 ząbki czosnku
1-2 marchewki
listki bietoli lub botwinki
łodyga selera naciowego
puszka pomidorów pelati
wywar warzywny
jajko (tyle, ile porcji przygotowujemy)
oliwa
sól, pieprz, peperoncino
pecorino stagionato
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i dodać posiekaną cebulę i całe ząbki czosnku i ciut peperoncino.
Jak tylko cebula się zeszkli dodać bietolę pokrojoną w paski i marchew oraz seler naciowy pokrojone w kostkę.
Podsmażyć kilka minut, dodać pomidory i wywar (ok. pół litra na 2 osoby). Posolić i gotować ok. 45 minut
Wbić jajka bezpośrednio do garnka uważając, aby nie rozbić żółtka. Gotować jeszcze 4 minuty, aż otrzyma się jajko w koszulce.
Na talerz wyłożyć chleb posypany pecorino (można wcześniej chleb zgrillować i ew. posmarować czosnkiem), zalać zupą (powinna być raczej płynna niż gęsta) tak, żeby pośrodku znalazło się jajko.
Poczekać 2-3 minuty, a następnie podawać posypane pieprzem i dodatkowym serem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation