Kuchnia

zupy wege

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą | Blog kulinarny Zakochane w Zupach.pl

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą:
biała i jasnozielona część pora
20 dag świeżej lub mrożonej brukselki
2 gałązki selera naciowego
2/3 szklanki zielonej soczewicy
0pakowanie Zupy brokułowej Jak u Mamy Winiary
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
szczypta kurkumy
szczypta czarnego i białego pieprzu
szczypta soli
sok z połówki cytryny
świeża zielenina do dekoracji (u mnie mikro liście amarantusa)
opcjonalnie: ¼ szklanki słodkiej śmietanki 30%
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.
Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.
Zawartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.
Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.
Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation