Kuchnia

na slodko

Proste ciasto marchewkowe
Składniki
250 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
400 g startej na drobnych oczkach marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
5 jajek

Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny

Masło roztopić i wystudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wszystko zmiksować, a następnie dodać startą marchewkę i ponownie zmiksować.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-55 minut.
Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypać posiekanymi orzechami.

ze str smakiuczucie
proste-ciasto-marchewkowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation