Kuchnia

na slodko

CIASTO POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI :

CIASTO:
1 i ½ szklanki mąki pszennej,
½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru,
¾ szklanki mleka,
Skórka starta z 1 dużej pomarańczy,
1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy,
2 jajka,
½ szklanki oleju,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej,
LUKIER:
2 łyżki soku z pomarańczy,
10 łyżek cukru pudru,
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.

W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę pomarańczową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia.

Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Ciasto pieczemy około 70-75 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu zostawiamy je w formie na 15 minut, a później możemy je wyjąć i studzić już na kratce.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

LUKIER: Do miski wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier, o gęstości śmietany.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) Jeśli używamy żurawiny mrożonej to nie rozmrażamy jej wcześniej.

ze str gotujzcukiereczkiem
ciastka/ciasto-pomaranczowe-z-zurawina/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation