Kuchnia

na slodko

Truskawkowy sorbet
Mocno truskawkowy mrożony deser na bazie prawdziwych owoców idealnie gasi pragnienie i chłodzi nasz organizm w upalne dni.

Składniki:

1 kg truskawek
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

1. Wodę gotować z cukrem do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, pozostawić do ostygnięcia.

2. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować, a następnie połączyć z cukrem rozpuszczonym w wodzie, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przełożyć do plastikowego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin. Co pół godziny przemieszać aż do zamarznięcia.

przepis i zdj z bloga szalonakuchniaewelinyp
2018/05/truskawkowy-sorbet.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation