Kuchnia

na slodko

Ciasto poduszkowiec sernikobrownie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: forma 25/38 cm
Składniki na ciasto czekoladowe

6 średnich jajek
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 250 g
3/4 szklanki drobnego cukru - 150 g
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka
Składniki na masę serową

700 g sera mielonego z kubełka
1 budyń śmietankowy w proszku - 40 g saszetka
3/4 szklanki drobnego cukru - 150 g
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka, ser i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.

To pyszne ciasto możesz po przestudzeniu udekorować czymś pysznym.. polewa czekoladowa z czekolady gorzkiej, mlecznej oraz masła będzie idealna.

Jak zrobić ciasto do poduszkowiec:
Jajka umieść w dużej misce razem z cukrem i ubijaj mikserem kilka minut na puszysty krem. Cienką strużką wlej olej miksując w tym samym czasie masę na niskich obrotach. Nie przestając miksować dodaj też mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość miksuj chwilę, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto kakaowe.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj olejem. Ja nie obsypuję boków bułką tartą, ale możesz to zrobić. Ciasto brownie przelej do formy.

masę serową do ciasta poduszkowiec:
Do miski wyłóż 700 gramów sera mielonego z kubełka. Polecam użyć sera Piątnica, Mlekovita lub Pilos z Lidla. Do masy serowej dodaj też proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym. Wsyp 3/4 szklanki drobnego cukru i dobrze wymieszaj masę serową. Ja użyłam miksera. Możesz też zamiast 3/4 szklanki drobnego cukru użyć pół szklanki cukru pudru.

Masę serową przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego z wyciętym końcem i wyciśnij wzór kratki na cieście. Możesz też wyłożyć ser przy pomocy łyżki i zrobić na nim białe kleksy. W ten sposób uzyskasz wzór krówki na cieście.

Formę z ciastem poduszkowiec umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę i piecz ciasto nie dłużej niż 45 minut, by zachowało wilgoć. Po upieczeniu ciasta sernikobrownie lekko uchyl drzwi piekarnika na 10 minut. Po tym czasie możesz już wyjąć ciasto.

ze str aniagotuje
przepis/ciasto-poduszkowiec-sernikobrownie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation