Kuchnia

na slodko

Szybkie ciasteczka owsiane
Szybkie ciasteczka owsiane – składniki:

– 2 szklanki płatków owsianych
– półtorej szklanki mąki
– 2 jajka
– ok. 1/2 szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań do słodkości )
– 100 g roztopionego masła
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście
– ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Szybkie ciasteczka owsiane – przepis
Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 10-12 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 15 minut, do lekkiego zezłocenia się ciastek.

ze str niebonatalerzu
2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation