Kuchnia

na slodko

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 szklanka płatków owsianych zwykłych (110 g) z czego połowa odrobinę podmielona*
1 marchewka (100 g)
½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
garść orzechów włoskich
1 jajko
1 czubata łyżka oleju kokosowego (30 g) albo masła
1 duża łyżka miodu (25 g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
trochę soku z pomarańczy (30 ml)
szczypta soli
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170C.
Olej przełożyć do naczynka i wstawić na chwilę do piekarnika w celu rozpuszczenia. Jeśli miód jest bardzo twardy, można go rozpuścić z olejem.
W misce rozbełtać jajko. Dodać startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy i miód, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, sok i wymieszać.
Dodać płatki, kokosa, połamane orzechy i dokładnie wymieszać.
Z 2 łyżek masy uformować kulki (dobrze docisnąć), rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować- chwilę odczekać, a gdyby było bardzo suche, dodać więcej soku z pomarańczy. Piec przez ok. 20-25 minut w 170C, aż do przyrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika trochę ostudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą z pomarańczą lub lukrem pomarańczowym.
Przechowywać szczelnie zamknięte, najlepsze są pierwszego dnia.
Uwagi
*Można użyć płatki górskie; nie trzeba wtedy części mielić.
Można też dodać imbiru, żurawiny, rodzynek czy drobno pokrojone jabłko.
z bloga zielonysrodek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation