Kuchnia

na slodko

Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku)
Składniki
*przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM -250g masła lub margaryny -0,5 szkl cukru pudru
-400g serka homogenizowanego waniliowego
-2 szklanki mleka w proszku pełnego
PONCZ -0,5 szkl wody -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki wódki lub rumu
DODATKOWO -opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g

Przygotowanie
Biszkopt

Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą.

Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.
PONCZ

składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia kawy.
KREM

Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy.Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników.
SKŁADANIE CIASTA

Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy.Następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty.
Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i dajemy resztę masy, na masę dajemy nasączone biszkopty i całość posypujemy kakao
Wstawiamy na noc do lodówki i gotowe :-)Jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, a krem z dodatkiem mleka w proszku-pyszny :-)Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków.
ze str smaker
przepis-pyszne-ciasto-latte-macchiato-z-mlekiem-w-proszku,126252,smaki-katriny.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation