Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Żeberka z grilla

marynata:

– 1 cebula
– 4 rozgniecione ząbki czosnku
– czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
– duża szczypta ostrej, mielonej papryki chili (wędzonej lub zwykłej)
– 6 łyżek oleju lub oliwy
– 3 łyżki miodu (lub łyżka cukru pudru)
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 3 łyżki sosu sojowego (lepszy ciemny ale jasny też się nada)
– płaska łyżeczka soli

Cebulę zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z rozgniecionym czosnkiem oraz z resztą składników.

– 1 kg żeberek wieprzowych (muszą mieć dużo mięsa i troszkę tłuszczu, ale nie za wiele)

Żeberka pokroić na porcje z dwiema lub jedną kostką w środku.
Włożyć do garnka z lekko osoloną, zimną wodą, trzema listkami laurowymi, trzema kulkami ziela angielskiego. Gotować ok. 20 minut od zagotowania wody. Przełożyć do marynaty, dobrze wymieszać, by całe mięso pokryte było emulsją z przyprawami. Odstawić na przynajmniej trzy godziny albo na całą noc. Dobrze jest przewracać mięso do czasu do czasu.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jeśli grillujemy – rozpalić i zaczekać aż wytworzy się żar.
Ułożyć żeberka w dużym naczyniu żaroodpornym (nie dotyczy grilla, rzecz jasna) lub na posmarowanej olejem tacce grillowej. Zachować pozostałości marynaty.
Piec ok. godziny – w piekarniku, ok. 20 – 40 minut na grillu, po obu stronach. Mięsa w piekarniku nie trzeba przewracać. W trakcie pieczenia/ grillowania można je smarować resztkami marynaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation