Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Placek do barszczu

Składniki:

3 szklanki mąki
250 g masła
3 żółtka
farsz:
1 kg kiszonej kapusty
500 g pieczarek
1 duża cebula
sól i pieprz
3 łyżki kaszy manny
1 jajko

Przygotowanie:

Mąkę, żółtka i masło siekamy oraz zagniatamy ciasto (jeżeli jest trudno zagnieść można dodać łyżkę śmietany). Ciasto dzielmy na pół i wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 60 minut. W międzyczasie kapustę gotujemy do miękkości, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody. Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody (można ją posiekać) i mieszamy z pieczarkami, jajkiem i kaszą manną. Farsz w razie potrzeby doprawiamy. Jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Następnie równomiernie rozkładamy farsz.





Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy farsz i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min. Placek najlepiej smakuje podany na ciepło z barszczem.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation