Kuchnia

SŁODKOŚCI

Babka Majonezowa

Składniki:

4 jajka
6 solidnych łyżek majonezu
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny lub pomarańczy

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy majonez.
Następnie stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. (Sok z cytrusa użyłam do wykonania lukru).
Babkę wlewamy do foremki na babę lub (jak w moim przypadku) małej keksówki o wymiarach 12/30 cm i pieczemy 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (Po 40 min sprawdzałam metodą „suchego patyczka”)

Lukier

1 szkl. cukru pudru
1 łyżka wody
2 łyżki soku z cytrusu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation