Kuchnia

SŁODKOŚCI

Pączki z serkiem homogenizowanym

Składniki
300 g waniliowego serka homogenizowanego
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 małe opakowanie (8g) cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wódki
1 szczypta soli
1 szczypta cynamonu

Dodatkowo:

drobny cukier
cynamon
olej lub smalec do smażenia




Wykonanie

Jajka rozkłócić trzepaczką ze szczyptą soli i cynamonem, dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać wódkę. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto będzie miało gęstą, ale luźną konsystencję.

W dużym garnku powoli podgrzać smalec lub olej do temperatury 175oC.

Na łyżkę zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcję ciasta, drugą łyżką zsunąć ją do garnka. Smażyć, aż pączki zrumienią się z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.

Jeszcze ciepłe pączki z serkiem homogenizowanym obtoczyć w mieszance drobnego cukru i cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation