Kuchnia

SŁODKOŚCI

Ciasto twarogowe ze śliwkami

Składniki:

- 25 dag mąki
- 22,5 dag cukru pudru
- 12,5 dag masła
- 1 jajko
- 1 cytryna
- 1 op. budyniu
- 2 op. cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 25 dag mielonego twarogu
- 30 dag świeżych śliwek

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiej na stolnicę z 12,5 dag cukru. Dołóż posiekane chłodne masło, jajko oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Sprawnie zagnieć ciasto. Uformuj sporą kulkę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Krok 2
Proszek budyniowy rozprowadź w połowie mleka. Resztę zagotuj. Na wrzątek przelej rozrobioną masę, ugotuj budyń, zamieszaj i odstaw.

Krok 3
Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Zmielony twaróg zmiksuj z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz sokiem wyciśniętym z drugiej połówki cytryny. Na zakończenie dodaj chłodny budyń i wymieszaj masę.

Krok 4
Śliwki umyj, osusz oraz pozbaw pestek. Pokrój na plasterki lub na połówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj.
Wylep nim spód i boki okrągłej formy. Nałóż masę serowo-budyniową. Powkładaj w nią połówki śliwek ze skórką. Piecz przez ok. 40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation