Kuchnia

SŁODKOŚCI

GRECKIE OBWARZANKI

SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 blat ( ok. 300 g )
* mąka pszenna – 150 g
* masło – 80 g
* cukier puder – 40 g
* żółtko – 1 szt
* jajko – 1 szt
* cukier do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z masłem, dodajemy żółtko, szybko zagniatamy.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Ciasto francuskie rozcinamy na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkowujemy na tę samą wielkość.

Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem, przykrywamy płatem kruchego ciasta, ponownie smarujemy jajkiem i nakrywamy ciastem francuskim – dociskamy.

Kroimy na długie paski o szerokości mniej więcej 2 cm., zwijamy obwarzanki, smarujemy resztą jajka i obsypujemy cukrem,.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation