Kuchnia

SŁODKOŚCI

Zawijane rogaliki z czekoladą

Przepis na 16 rogalików.

Składniki na ciasto:

280 g mąki typu 450
80 g serka do smarowania o smaku naturalnym (ma przykład Philadelphia)
80 g miękkiego masła
1 szczypta soli
50 g cukru pudru
30 ml wody

Nadzienie czekoladowe (na 8 rogalików):

70 g miękkiego masła
20 g kakao w proszku
60 g cukru

Nadzienie morelowo-sezamowe (na 8 rogalików)

100 g dżemu morelowego
30 g prażonych ziaren sezamu

Glazura (na 16 rogalików)

1 jajko
1 łyżeczka wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w robocie kuchennym (z ostrzem w kształcie litery S) lub ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Nadzienie czekoladowe:

Wymieszać wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej i jednorodnej pasty. Jeśli masło jest zbyt miękkie, włożyć je z powrotem na chwilę do lodówki przed dodaniem reszty składników.

Formowanie i pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem). Ciasto podzielić na dwa kawałki tej samej wielkości. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdy z nich na krążek o średnicy 30 cm lub na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 × 24 cm. Posmarować ciasto wybranym nadzienie. W przypadku nadzienia morelowo-sezamowego najpierw nałożyć dżem, a następnie posypać go sezamem.

Ciasto w formie prostokąta zwinąć w rulon o długości 30 cm. Pokroić na 8 równej szerokości plastrów, aby uformować ciasteczka.

Ciasto okrągłe pokroić jak na pizzę na osiem równych części (najlepiej za pomocą noża do pizzy, ale nada się również zwykły nóż lub nóż do ciasta). Zwinąć każdy trójkąt tak, by powstał rogalik, poruszając się od zewnątrz do środka (patrz kolejne strony).

Przygotowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować odrobiną roztrzepanego jajka (warto wcześniej usunąć trochę białka) wymieszanego z wodą. Posypać cukrem i cynamonem. Cynamon wchodzi w skład tradycyjnej receptury, ale oczywiście jest opcjonalny. Piec około 18 minut, aż się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia przed jedzeniem. Te rogaliki można przechowywać w hermetycznym słoiku lub pudełku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation