Kuchnia

SŁODKOŚCI

Waniliowe ciasto z białek

Składniki:

10-11 białek
150g masła
170g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (30g)
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści.

3. Masło roztopić.

4. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę mąki. Następnie wlać powoli połowę roztopionego masła. Dodać powoli resztę mąki i na końcu masło z aromatem.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm lub 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki), najlepiej odstawić na całą noc. Ciasto na początku będzie wydawało się suche, ale jak postoi kilka godzin (przez noc,) to zrobi się wilgotne i miękkie.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakuje z dżemem i śmietankowym serkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation