Kuchnia

SŁODKOŚCI

CIASTO ANIOŁEK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

400 g mąki tortowej
1 jajko, duże
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka amoniaku
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

650 ml mleka
150 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek

DODATKOWO:

ok. 100 g wiórków kokosowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Amoniak mieszamy w kwaśnej śmietanie, aż zacznie być puszysty. Dodajemy do maki razem z cukrem, masłem i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na cztery części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na kształt formy. Pieczemy każdy placek przez około 10-12 min do lekkiego zarumienienia (placki powinny być jasne).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z kwaśną śmietaną. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszankę do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa zacznie być gęsta. Przekładamy każdy placek gorącym kremem i oprószamy wierzch wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation