Kuchnia

SŁODKOŚCI

Magiczne ciasto, które z jednej masy, samo dzieli się na trzy warstwy.

Składniki:

125 g roztopionego i ostudzonego masła
4 żółtka w temperaturze pokojowej
4 schłodzone białka
1 łyżka aromatu waniliowego
115 g mąki
140 g cukru
500 ml mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżka bardzo zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Przygotowanie:

1. 4 żółtka w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodając go stopniowo. Ucierać aż masa będzie jasna i lekka.

2. Dodać łyżkę zimnej wody (schłodzonej 1-2 kostkami lodu), esencję waniliową, szczyptę soli oraz masło. Mieszać na wolnych obrotach.

3. Dodać przesianą mąkę, a gdy masa stanie się jednolita, powoli i stopniowo wlewać mleko.

4. Białka ubić, a gdy piana zacznie gęstnieć, dodać sok z cytryny. Ubić na sztywno.

5. Białka wmieszać ręcznie do masy mlecznej, przelać do małej tortownicy lub blaszki o wymiarach 20 x 20 cm i piec 80 minut w 150 stopniach. Ostudzić całkowicie.

Ciasto należy ostudzić w formie. Po wystygnięciu, delikatnie nożem odkroić krawędzie i zdjąć obręcz. Na koniec posypać cukrem pudrem!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation