Kuchnia

kuchnia

Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
OK. 25 SZTUK, 4 - 6 PORCJI
700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (np. po 350 g zmielonej szynki wieprzowej i łopatki wołowej)
30 g (2 kromki) białej bułki np. krojonej "parówki", może być czerstwa
6 łyżek mleka
2 ząbki czosnku
szczypta chili w płatkach lub proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
200 g pieczarek
1/2 szklanki śmietanki 30%
natka pietruszki
ORAZ
oliwa, masło, mąka pszenna i ziemniaczana
opcjonalnie - 3 łyżki brandy

PRZYGOTOWANIE
Mielone mięso włożyć do większej miski. Bułkę zalać mlekiem i namoczyć. Następnie drobno posiekać i włożyć do miski z mięsem.
Doprawić solą, pieprzem, drobno startym czosnkiem, chili, oregano. Dokładnie wyrobić ręką, następnie wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki (ok. 25 sztuk).
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy i dodać pulpeciki. Obsmażać dokładnie z 2 stron na złoty kolor, w sumie przez ok. 10 - 13 minut.
W garnku zagotować bulion z dodatkiem sosu sojowego. W gotujący się bulion włożyć obsmażone pulpeciki, zagotować. Dodać obydwie musztardy i delikatnie wymieszać. Przykryć, zmniejszyć trochę ogień i gotować przez około 25 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.
Na patelnię po pulpecikach włożyć łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż pieczarki zmiękną, następnie woda odparuje i pieczarki się zrumienią. Wówczas doprawić solą i wymieszać.
Odłożyć na talerz. Na patelnię wlać brandy jeśli używamy, przechylić patelnię aby podpalić alkohol, poczekać aż ogień zgaśnie i przelać resztę alkoholu do garnka z pulpecikami.
Gdy pulpeciki będą już ugotowane dodać do nich podsmażone pieczarki, wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie odlać trochę sosu i wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżeczką mąki pszennej, przelać do reszty sosu w garnku, wymieszać i zagotować.
Pogotować jeszcze ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje i posypać natką pietruszki.
WSKAZÓWKI
kasza gryczana / kasza jęczmienna / makaron / ziemniaki

surówka z kapusty pekińskiej / ogórek kiszony / sałata ze śmietaną / buraczki zasmażane
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation