Kuchnia

kuchnia

Kurczak w sosie pomidorowo-koperkowym – Smaki na talerzu

około 500 g filetów z kurczaka
1-2 łyżki mąki pszennej
mielona słodka papryka
sól, pieprz
1 łyżka klarowanego masła
Dodatkowo:

2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30%
1/2 szkl. zimnej wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu teriyaki
2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
Oczyszczone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Lekko rozbijamy tłuczkiem nadając im jednakową grubość (nie za cienko jednak). Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

Każdy kawałek obtaczamy w mące.

Smażymy na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle, do lekkiego zarumienienia.

W garnuszku łączymy śmietankę, wodę, koncentrat pomidorowy, sos teriyaki oraz koperek. Mieszamy. Wlewamy na patelnię. Gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. W międzyczasie obracamy mięso na drugą stronę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation