Kuchnia

kuchnia

portugalski gulasz rybny

SKŁADNIKI
300 g fileta z mintaja
300 g fileta z dorsza
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy (240 g po osączeniu)
250 g cukinii
250 g bakłażana
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
100 ml wina czerwonego, wytrawnego
150-200 ml bulionu warzywnego
2 puszki krojonych pomidorów
1-2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki rozmarynu
2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE
Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w słupki, czosnek w plasterki. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, opłukujemy i osączamy. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, grubo siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez 3-4 minuty, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.

Cebulę i czosnek podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty, aż do zeszklenia. Dodajemy czerwone wino, 150 ml bulionu i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, rozmarynem i liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

Filety ryby myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Przekładamy wraz z cukinią, bakłażanem do garnka, dolewając ewentualnie więcej bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 6-7 minut, następnie doprawiamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation