Kuchnia

kuchnia

Podróże kulinarne - Kurczak pachnący khmeli-suneli

khmeli-suneli

1 łyżka nasion kolendry,
1 łyżeczka suszonej kozieradki błękitnej (utskho-suneli),
1 łyżeczka płatków krokosza barwierskiego lub aksamitki rozpierzchłej (kviteli kvavili),
1 łyżeczka suszonej mięty,
1 łyżeczka suszonego kopru (wnioskując z aromatu to bardziej baldachy razem z nasionami, takie jak do kiszenia ogórków, niż zwykłego suszonego zielska),
1 łyżeczka cząbru ,
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
szczypta mielonych goździków.


Kurczak w sosie majonezowym, pachnący khmeli-suneli

2-3 piersi z kurczaka,
1/2-1 mały słoiczek majonezu,
1/2 1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka khmeli-suneli,
2-3 ząbki czosnku,
przegotowana, ostudzona woda,
sól do smaku.

Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na oleju. Majonez rozcieńczamy wodą, wsypujemy paprykę i khmeli-suneli, wciskamy czosnek, solimy, wszystko mieszamy.
Sosem zalewamy kurczaka i odstawiamy na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation