Kuchnia

kuchnia

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem

Składniki:

2 łyżki masła
2 udka z kurczaka, pałki i nadudzia oddzielnie
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3-4 średnie młode ziemniaki,wyszorowane i pokrojone w grubszą kostkę
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
1 duża garść świeżego, młodego szpinaku
1 łyżeczka płatków chilli
250 ml bulionu drobiowego
250 ml śmietanki 36%
1 szklanka startego parmezanu
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Natrzyj kawałki kurczaka z każdej strony ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu 1 łyżkę masła , włóż kurczaka i obsmaż do ładnego zarumienienia, przez około 4-5 minut z każdej strony po czym przełóż na talerz.
Dodaj do tej samej patelni resztę masła, wrzuć czosnek, paprykę, szczyptę ziół prowansalskich i ziemniaki i smaż przez 2 do 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wmieszaj pomidory i bulion drobiowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 do 5 minut.
Po tym czasie dodaj śmietankę, parmezan, szpinak i chili, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 2 – 3 minuty.
Ponownie włóż kurczaka do patelni, podsmażoną skórką do góry i gotuj całość przez 10-15 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a ziemniaki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj natychmiast najlepiej z lekką sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation