Kuchnia

kuchnia

Przepis na Bulgur z kurczakiem autorstwa Gabor Varga - Cookpad

Składniki
na 2 porcje
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
250 g piersi kurczaka (filet)
1 cebula zwyczajna
2 ząbki czosnku
200 g kaszy bulgur
5 łyżek stołowych koncentratu pomidorowego
10 oliwek czarnych, bez pestek
3 szczypty oregano świeżego lub suszonego
3 szczypty bazylii świeżej lub suszonej
sól
pieprz czarny, mielony
350 ml wody
natka pietruszki

Przygotowanie
35 minut
Mięso umyć i pokroić na małe kawałki. Usmażyć na patelni, na małej ilości gorącego oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.


Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić na pozostałym po smażeniu mięsa oleju. Dopilnować, aby czosnek się nie przypalił.


Kiedy cebula i czosnek są gotowe dodać bulgur, przyprawy, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy.


Zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem na 15 minut, aby kasza wchłonęła koncentrat pomidorowy i wodę.


Kiedy kasza bulgur jest już miękka, dodać całe lub podzielone na pół oliwki, usmażone wcześniej mięso i podsmażać wszystko raz jeszcze przez 5 minut.


Podawać posypane świeżą natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation