Kuchnia

kuchnia

Stroganow z kurczaka - Katarzyna Rzepecka

500 g dowolnego mięsa z kurczaka bez kości (może być to filet z piersi lub udka itp.)
500 g niedużych pieczarek
2 czerwone papryki
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 ogórki kiszone
szczypta płatków chili
pieprz i sól
3 szklanki bulionu warzywnego
tłuszcz do podsmażenia składników
1 łyżka mąki pszennej i pół szklanki wody na zaklepkę.


Stroganow z kurczaka – wykonanie:
Świeże warzywa umyć, obrać, oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę, co przyspieszy czas smażenia. Ogórki pokroić w kostkę, nie obierać ich. Kurczaka także rozdrobnić, jednak kawałki można zrobić większe. Pieczarki posiekać na plasterki.
Na głębokiej patelni lub w rondlu do smażenia rozgrzać tłuszcz. Wrzucić do niego cebulę i kurczaka. Smażyć, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Gdy kurczak się zetnie, dodać paprykę oraz pieczarki. Całość podsmażać 10 do 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Do patelni dolać gorący bulion. Dołożyć koncentrat, sos sojowy, płatki chili oraz ogórki kiszone. Gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
Jedną łyżkę mąki pszennej rozrobić w pół szklanki wody i dolewać po troszku do stroganowa, zagęszczając stopniowo gulasz do pożądanej konsystencji.
Podawać gorące.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation