Kuchnia

kuchnia

              Mirabelkowy blog: Pulled pork (szarpana wieprzowina długo pieczona

PULLED PORK

2 kg łopatki wieprzowej (najlepiej dość tłustej),
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
3 łyżki sosu Worcester,
2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki brązowego cukru,
3 łyżeczki soli,
3 liście laurowe
5 łyżek oleju

W misce wymieszać ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos Worcester, słodką paprykę, pieprz cayenne, kolendrę, kumin, pieprz, cukier, sól i olej. Powstałą marynatą starannie natrzeć mięso i przełożyć go do rękawa do pieczenia. Na wierzchu mięsa ułożyć liście laurowe. Związać oba końce rękawa. Mięso przełożyć do lodówki na ok. 8 godzin do zamarynowania (najlepiej na cały dzień).
Po tym czasie rękaw wraz z mięsem przełożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Piec w 100 stopniach C przez 10 godzin. Następnie wyjąć mięso, rozciąć rękaw, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 130 stopni i piec jeszcze 1 godzinę, aby mięso się zrumieniło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation