Kuchnia

kuchnia

ziemniaki ze szpinakiem i fetą


SKŁADNIKI
500 g mrożonego szpinaku
1 kg małych ziemniaków
sól
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
pieprz
150 ml bulionu warzywnego
100 g zielonych oliwek nadziewanych suszonymi pomidorami
100 g sera feta

Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szpinak dobrze osączamy i grubo siekamy.

Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy. Smażymy na niej ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dodajemy szpinak, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.

Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę drobno kruszymy. Dodajemy oliwki i podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane fetą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation