Kuchnia

Bez glutenu

Świąteczny obiad: Kugel - zapiekanka z tartych ziemniaków - Niedzielny kucharz

Składniki

10 średnich ziemniaków (około 2 kg)
2 żółte cebule
6 jajek
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju, oliwy lub smalcu (drobiowego)
Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnik na 205 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj trzema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika.

Krok 2
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dobrze odciśnij z wody. Odlej wodę, ale zachowaj krochmal i przełóż go do ziemniaków. Zetrzyj na tarce, tylko że na drobniejszych oczkach, dwie cebule. Dodaj do ziemniaków.

Krok 3
Do dużej misy wbij jaja, rozmieszaj je dobrze rózgą. Dopraw 2 łyżeczkami soli i połową łyżeczki pieprzu. Przełóż do jajek ziemniaki, dodaj 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj całość.

Krok 4
Wyjmij naczynie do zapiekania z piekarnika (ostrożnie bo gorące). Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch, polej łyżką oleju i wstaw do piekarnika na godzinę.
Kugel podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation