Kuchnia

Bez glutenu

Pizza na marchewkowym spodzie (bez drożdży, bez glutenu) - Kuchnia Ellie

na ciasto


kilka obranych marchewek o łącznej wadze ok. 200 g
2 jajka od szczęśliwych kur
ok. 150 g mąki ryżowej
sól i pieprz

Piekarnik ustawić na 200 stopni C. Marchewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać w misce z mąką ryżową i jajkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto powinno bez problemu przyjmować postać niewielkiej kuli.


dodatki


200 g mrożonego szpinaku w liściach
łyżka jogurtu greckiego
ząbek czosnku
odrobina masła i oleju
ser feta
koncentrat pomidorowy
passata pomidorowa z czosnkiem (niewiele)
kilka pomidorów
sól, pieprz, bazylia

Na niewielkiej ilości masła i oleju podsmażyć starty ząbek czosnku. Dodać mrożony szpinak, zalać niewielką ilością wody, zagotować. Doprawić do smaku. Następnie zmniejszyć moc palnika i trzymać szpinak pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Przemieszać, odstawić i dodać jogurt grecki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. Po wstępnym pieczeniu na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy z odrobiną passaty. Nałożyć liście szpinaku, ułożyć plasterki pomidorów, posypać serem feta, doprawić bazylią. Piec przez kolejne 10 minut do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation