Kuchnia

Bez glutenu

Fat head pizza bez mąki i bez glutenu
Składniki

500 g mielonego z kurczaka

1 mała cebula, zmiksowana na puree

50 g parmezanu, utartego

150 g sera mozzarella, utartego

1 żółtko

1½ łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonego oregano

czarny pieprz do smaku

100 g creme fraiche, 34% tł.

20 g parmezanu

50 g rukoli

100 g zielonych szparagów

1 łyżka masła

80 g prosciutto

100 g pomidorów koktajlowych

2 łyżki pesto, tutaj przepis

3 łyżki oliwy

125 g mini mozzarella, małe kuleczki

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 180ºC. Blaszkę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Mielone mięso wymieszać z żółtkiem, cebulą, parmezanem, mozzarellą, solą i przyprawami. Przełożyć farsz na blachę i uformować prostokątny placek o grubości około 1 cm. Wstawić spód do pizzy do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie przygotować sos bianco. W misce wymieszać creme fraiche z parmezanem. Wyjąć podpieczony spód i posmarować sosem bianco. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 minut. Upieczony spód można pokroić na kawałki i zamrozić.

Szparagi gotować przez 5 minut (kłosy przez 3 minuty) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i spłukać zimną wodą. Lekko zrumienić na maśle. Pomidory i mozzarellę przekroić na pół i wymieszać z pesto i oliwą. Obłożyć ciepły spód do pizzy rukolą, szynka, szparagami i resztą składników. Podzielić na 8 kwadratów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation