Kuchnia

Bez glutenu

Paleo chlebek z cukinii (niskowęglowodanowy) – Najlepsze Smakołyki

Składniki na 1 bochenek:
7 jajek
1 szklanka startych warzyw, dobrze odciśniętych z soku (u mnie 1 duża cukinia i 1 marchewka)
1/2 szklanki roztopionego masła
1/3 szklanki + 1 łyżka mąki lnianej (zmielone siemię lniane)
1/3 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki pestek z dyni
3/4 łyżeczki soli
dowolne przyprawy- bazylia, zioła prowansalskie
Jajka,masło i ocet umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok 2 minuty. Dodać mąki, sodę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.Na samym końcu dodać warzywa oraz pestki dyni i jeszcze raz wymieszać.
Całość przełożyć do foremki o wymiarach 22 x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać na wierzchu pestkami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 55-65 minut.
Kroić dopiero po wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation